11 juni
16129
post-template-default,single,single-post,postid-16129,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

11 juni

11 juni

Ik wil iets verder weg vandaag. Harlingen? Denk meteen weer aan het drama met eend en voel weerstand. Die weg is momenteel geplaveid met slechte herinneringen.
Vogelhut! Dat is een goed idee.
Terwijl ik het pad naar de hut oploop, zie ik meteen de echte valeriaan stralen. Het waait hard. Verderop lacht de gewone smeerwortel me toe. En bijen en hommels. Ik loop langzaam en geniet. Voel onmiddelijk de zwaarte van me afglijden. Vliegt daar nou een roerdomp? Camera nog in tas. Uit het riet klinkt af en toe een zware hoemp. Bij het bruggetje een zwaan. Pas na een poosje zie ik de 5 of 6 kleine pulletjes. Zwaan stoort zich niet aan me. Ze dobberen lekker rond. Meerkoet begint te blaten en ik loop door. Als ik de hut in stap zie ik het bergje poep. Zwaluwen! De ouders zijn voorzichtig. Checken welk vlees ze in de kuip hebben. Ik word goedgekeurd en ze vliegen af en aan met lekkers voor hun schreeuwerdjes. Het IJsselmeer is vol met zwanen en futen. En zwaluwen. Een grote rover zoekt lekkers.
Er komen mensen. We praten even. Ze gaan weer. Ik ook.
Probeer bijen te fotograferen op de valeriaan. Het waait te hard.
Ik wil ook gewone valeriaan in de tuin bedenk ik. En gewone smeerwortel.
Een grote rups. Thuis leer ik dat het waarschijnlijk de Rietvink (Euthrix potatoria) is. Een nachtvlinder in wording.

Het zijn weinig kilometers vandaag, maar wel veel moois.
Misschien later nog even wat dichterbij huis.

1951 stappen, 1,4km, 18 minuten.

Tags: